Hebat! Penang Catat Peningkatan Eksport Tertinggi Bernilai RM7.1 Bilion Pada Oktober

0
2081

Eksport pada Oktober 2022 meningkat sebanyak RM17.1 bilion atau 15 peratus berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya, dengan Pulau Pinang menyumbangkan eksport tertinggi bernilai RM7.1 bilion.

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), jumlah dagangan Malaysia pada Oktober 2022 bernilai RM245.2 bilion, meningkat 21.1 peratus tahun ke tahun, dengan nilai eksport RM131.6 bilion dan import bernilai RM113.5 bilion.

Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata prestasi eksport mengikut negeri menunjukkan eksport lebih tinggi juga dicatatkan oleh Johor (+RM4.8 bilion), Sarawak (+RM3.7 bilion), Wilayah Persekutuan Labuan (+RM1.7 bilion), Sabah (+RM1.4 bilion), Kedah (+RM1.0 bilion), Negeri Sembilan (+RM453.2 juta), Perlis (+RM43.5 juta), Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (+RM41.8 juta), Melaka (+RM38.0 juta) dan Kelantan (+RM17.7 juta).

“Peningkatan import dipacu oleh import yang lebih tinggi oleh kebanyakan negeri iaitu Johor (+RM14.1 bilion), Selangor (+RM4.3 bilion), Melaka (+RM1.9 bilion), Kedah (+RM1.8 bilion), Pulau Pinang (+RM1.7 bilion), Sarawak (+RM929.3 juta), Negeri Sembilan (+RM353.0 juta), Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (+RM164.6 juta), Pahang (+RM144.6 juta), Sabah (+RM107.8 juta), Kelantan (+RM39.8 juta) dan Perlis (+RM26.3 juta),” katanya.

Kawan-kawan Pulau Pinang, adakah anda sedang mencari strategik yang paling efektif untuk akses ke industri Eksport dan menyumbang kepada nilai-nilai eksport yang tersebut di atas?

Berminat untuk meningkatkan pengetahuan tentang strategik Search Engine Optimization (SEO) dan Ecommerce bagi menambah baik nilai terhadap produk serta meningkatkan hasil jualan perniagaan B2B anda?

Jom setailah bengkel kami sekarang!

terokai industri ecommerce yang bernilai USD$11 Trillion

Bengkel Eksport: Hebatlah Exabytes! Terokai Industri Ecommerce yang Bernilai $11 Trillion USD
Tarikh: 13 Disember 2022
Masa: 2.30 petang- 4.30 petang
Lokasi: EasySpace, Level 2 SummerSkye Square, Penang
Registration Link: https://www.exabytes.my/events/product/bengkel-eksport/
Fees: RM50.00

Dengan menyertai kursus ini, anda akan mendapatkan perkhidmatan semakan SEO percuma untuk laman web anda.

Tunggu Apa Lagi? Daftar Sekarang!

Melalui Bengkel ini, anda akan mendapatkan info-info seperti berikut:

1. Gunakan alat Kata Kunci dengan baik untuk membolehkan pelanggan anda menemui anda dengan lebih pantas

2. Susun data besar dengan berkesan dan gunakan data besar untuk susun atur perniagaan

3. Gunakan alat pemasaran data besar percuma untuk menjana wang yang banyak
4. Kuasai analisis strategik data besar dalam pasaran global, membolehkan anda memahami susun atur pasaran global
5. Tak payah tunggu pelanggan datang ke pintu anda, gunakan alat dalam talian untuk mencari pelanggan secara aktif dan membuat tawaran

Tunggu apa lagi? Daftar sekarang!

Siapa Perlu Sertai?

Pengilang / Pemborong: CEO / Pemilik Perniagaan / Pengarah Pemasaran / Pengarah Operasi yang berminat dan bercadang untuk memulakan perniagaan eksport.

Latar Belakang Penceramah:

malik

1. Malek Muhammad Nafiz bin Anwar

Malek Muhammad Nafiz bin Anwar berpengalaman selama 5 tahun dengan pelbagai syarikat termasuk industri Halal sebelum beliau menyertai Exabytes sebagai Perunding Pemasaran Digital.

Hasil dari pengalaman kariernya, beliau telah menguasai kemahiran jualan yang berkesan bagi pasaran B2C dan B2B.

Kini, beliau bersama-sama dengan Exabytes berusaha untuk membantu pemilik perniagaan membuat jualan secara eksport dan meningkatkan hasil jualan perniagaan.

martin tang

2. Martin Tang, Digital Marketing Manager, Exabytes

Martin mendapati minatnya untuk Search Engine Optimization (SEO) selama 6 tahun bekerja di Exabytes sebagai pemasar digital.

Rekod prestasinya yang terbukti termasuk membantu mengekalkan lebih 100 kata kunci pada halaman pertama semua tapak web bahagian Exabytes.

Lebih-lebih lagi, dengan pengalaman mengurus lebih daripada 50 pelanggan SEO Exabytes , Martin adalah pakar sejati dalam membantu syarikat mengembangkan perniagaan mereka dalam talian.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments