17 Idea Perniagaan Kecil Yang Berpotensi Besar Tahun 2022

1
9473

Perniagaan merupakan sumber rezeki kami. Di Malaysia, bidang perniagaan tidak asing lagi dalam kehidupan kami. Salah satu faktor yang banyak orang tahu tentang perniagaan kerana perniagaan memberikan pendapatan yang lumayan dan buat duit untuk kami dan ramai orang juga tahu semua perniagaan secara kecil-kecilan akan meluaskan pasaran menjadi secara besar-besaran.
Apakah perniagaan kecil yang berpotensi besar dan buat duit menjelang tahun 2020? Apakah bisnes yang senang buat duit untuk rezeki anda? Mari kami bincangkan seterusnya!

1. Dropship

Secara ringkasnya, dropship adalah salah satu cara untuk anda memulakan bisnes dengan modal yang rendah. Dropship merupakan satu model dari cabang perniagaan internet yang boleh dijalankan oleh sesiapa sahaja yang mempunyai akses internet dengan menjadi agen dropship dan mempromosikan produk tersebut.

Ia adalah satu cara untuk membuat duit dan mendapatkan pendapatan yang cukup mudah dengan modal yang sangat minima.

Biasanya bagaimana dropship dijalankan? Anda perlu mengumpulkan semua order yang anda terima, pelanggan membuat pembayaran kepada anda berdasarkan harga jualan, selepas itu anda bayar untuk HQ harga agen, untung bersih itu anda simpan kerana itulah keuntungan anda, seterusnya HQ akan kirim barang kepada pelanggan anda. 

Jadi anda tidak perlu menggunakan duit beli produk untuk menjual semula pun.

Kebanyakan produk sekarang mencari agen dropship untuk meningkatkan jualan produk mereka.

Biasanya, mereka akan menyediakan panduan pemasaran produk, informasi produk, dan sebagainya supaya anda tidak akan berlaku sebarang ketinggalan dan boleh menjalankan jualan dengan lebih efektif.

Dengan ini, kami telah menyediakan servis pembinaan laman web dengan lebih mudah. Sekiranya anda minat dalam pembinaan laman web untuk bisnes anda, klik sini untuk mendapatkan maklumat yang selanjutnya.

2. Jual kursus atas talian

Anda pandai masak? Atau pandai melukis atau sebagainya? Apa kemahiran yang anda pakar, anda boleh mengajar kemahiran anda kepada orang lain.

Jika anda tidak mahir dalam mengajar orang lain tentang kemahiran anda, anda boleh berkongsi pengalaman yang anda mempunyai supaya mereka dapat lebih memahami kemahiran tertentu.

Anda akan dijadikan sebagai pelatih kursus atau kelas dalam bentuk video dan menjual kursus anda secara online.

Anda boleh menjual kursus anda dalam laman web seperti Udemy, Teachable, Thinkific dan sebagainya.

Contohnya seperti MasterClass, biasanya mereka akan menjual kursus yang diajar oleh pakar seperti kelas masak yang diajar oleh Chef Gordan Ramsay, kelas berlakon yang diajar oleh pelakon terkenal Samuel Jackson , kelas bola keranjang yang diajar oleh atlet NBA , Stephen Curry, dan sebagainya.

Anda tidak perlu menjadi pakar yang paling terbaik dalam industri anda, cukup sekadar anda ada kemahiran yang boleh diajarkan kepada orang lain.

3. Perniagaan jual barang lama

Sekiranya kami sudah membeli barang-barang untuk keperluan sendiri, kami mesti akan menjual barang kalau barang sudah lama digunakan. Perniagaan ini lebih kepada trading dan melibatkan kewangan dalam perniagaan ini.

Biasanya, anda boleh membaik pulih barang lama untuk jual semula barang tersebut kepada pelanggan baru. Antara barang lama menarik untuk dijual adalah seperti perabot rumah dan sebagainya.

Ramai yang lebih suka berjimat dan rujuk kepada barang lama dalam keadaan yang masih cantik dan boleh digunakan terutamanya kepada orang bujang atau keluarga yang susah.

Biasanya, anda boleh menggunakan beberapa platform untuk menjual barang lama anda seperti Mudah, Carousell, Facebook Marketplace dan sebagainya, itu semuanya platform yang jual dan beli barang secara atas talian dan mempunyai banyak pengguna yang aktif dalam platform tersebut.

Anda boleh menggunakan platform tersebut untuk menjanakan pendapatan yang lumayan malah ia semua platform adalah percuma.

Sekiranya anda ingin membuat sebuah website untuk menjual barang atau stok anda secara atas talian, kami telah menyediakan servis ini untuk anda dan anda boleh hubungi kami melalui sini atau click sini untuk melayari laman web kami.

SamaSamaDigital Makcik Kiah Dapatkan Subsidi banner

4. Memulakan blog

Sekiranya anda suka menulis artikel, anda boleh mulakan blog sendiri. Bagaimana mendapatkan keuntungan melalui blog anda?

Anda boleh membantu bisnes syarikat yang besar untuk menulis artikel dan mereka akan membayar untuk anda sekiranya artikel anda dituliskan dengan bagus serta dapat respons yang baik.

Selepas blog anda mula mempunyai pengunjung yang tertentu, anda boleh menulis artikel yang berkaitan dengan topik lain seperti masakan, fesyen, kereta dan sebagainya supaya dapat meluaskan ketegori pembaca blog anda.

Sekiranya blog anda mempunyai pengikut atau penyokong yang memberi sokongan yang besar untuk blog anda, anda boleh mula menawarkan kelas masak, e-book resipi masakan, kraf tangan hasil dan sebagainya untuk menambahkan pendapatan anda.

Mungkin anda akan keliru, apakah perbezaan antara website dengan blog? Anda boleh klik sini dan baca blog kami supaya dapat lebih memahami perbezaan antaranya.

5. Servis cuci kereta

Bisnes ini hanya memerlukan modal yang kecil seperti sponge, kain, baldi dengan sabun kereta. Biasanya, anda boleh dapati banyak kedai cuci kereta adalah tunggu kami pergi kedai mereka untuk cuci kereta, betul?

Kalau cuba anda pergi rumah pelanggan untuk servis dan cuci kereta mereka, juga adalah satu cara untuk mengembangkan perniagaan cuci kereta anda.

Sekiranya perniagaan anda telah mendapatkan keuntungan yang tinggi, anda boleh menawarkan lebih banyak servis seperti vacuum, interior cleaning, polish dan sebagainya supaya pelanggan mempunyai lebih banyak pilihan dengan membeli lebih banyak servis dalam kedai anda.

Kenapa bisnes cuci kereta ditimbangkan sebagai perniagaan kecil yang boleh dijalankan? Kerana kebanyakan orang sekarang malas pergi cuci kereta sebab terlalu makan masa dan jauh dari rumah.

Jadi kalau anda menawarkan servis ini, mereka mesti akan cuba servis perniagaan anda kerana anda memudahkan urusan mereka.

6. Servis marketing

Kalau anda mempunyai skil untuk membuat dan menjalankan iklan secara atas talian, anda boleh tolong membuatkan marketing tentang suatu produk untuk pelanggan anda. Selain itu, anda boleh menjadi pemasar dalam perniagaan peribadi dan memberi idea pemasaran untuk membantu syarikat mendapat keuntungan yang lumayan.

Kemungkinan anda biasa dengan Facebook Ads atau Google Ads, jadi anda boleh membantu orang menjual produk secara atas talian.

Kalau mereka tidak percaya akan kelebihan anda, anda boleh membuat sesi percubaan dulu, selepas itu mereka hanya bayar duit untuk anda menjalankan iklan untuk bisnes mereka dan servis untuk mereka secara percuma.

Sekiranya mereka berpuas hati untuk prestasi anda, mereka akan membuat pembayaran gaji untuk kerja anda.

7. Menyewa equipment/barang

Jika anda mempunyai banyak equipment seperti kamera, lighting, audio system, tripod dan sebagainya, anda boleh menyewa alat-alat tersebut untuk pelanggan. Kebanyakan equipment ini diperlukan untuk satu atau dua majlis sahaja. Jadi, mereka tidak akan melakukan pembelian sebab terlalu bazir.

Selain daripada menjalankan perniagaan menyewa equipment, anda boleh menyewa kereta, buku komik dan sebagainya.

Anda akan mendapat keuntungan yang besar kerana sewaan kepada penyewa akan dijalankan secara berturut-turutan dan mendapatkan pulangan yang tinggi.

Untuk mengelakkan kecurian, anda perlu menyediakan borang persetujuan serta menyenaraikan polisi dalam perjanjian tersebut.

Kadangkala, pelanggan akan melakukan perbuatan yang tidak bermoral seperti merampas barang anda dan tidak dapat dihubungi lagi kerana telah melarikan diri daripada kegiatan ini. Dengan ini, borang persetujuan memainkan peranan penting dalam kejadian ini dan melindungi hak anda.

8. Jadi ghost writer

Ghost writer adalah orang yang menuliskan buku untuk orang-orang yang ingin menerbitkan buku.

Biasanya, ghost writer akan membuat draf isi kandungan buku yang akan diterbitkan dan melakukan semakan agak tiga kali sebelum buku yang diterbitkan dalam pasaran. Kebanyakan mereka terdiri daripada usahawan berjaya, tokoh atau leader dalam
Industri yang mereka terajui.

Mereka banyak berilmu, tetapi memerlukan juga penulis untuk tuliskan buku mereka kerana tidak dapat menggunakan perkataan atau ayat yang sesuai untuk menerangkan atau menyampaikan mesej yang mereka ingin memberitahu pembaca buku mereka.

Kalau anda pandai menulis, anda boleh approach tokoh-tokoh ini dan tanya jika ada peluang untuk kami membantu mereka untuk menerbitkan buku.

9. Servis copywriting

Copywriting sangat diperlukan oleh bisnes yang membuat iklan secara atas talian. Biasanya, bisnes yang besar memerlukan orang yang menulis iklan untuk menarik lebih banyak pelanggan untuk membeli produk bisnes mereka. 

Sebenarnya, menulis iklan sama dengan menulis artikel sahaja. Penulisan iklan bertujuan untuk menarik perhatian orang dan memberi keyakinan kepadanya untuk membeli produk dengan kita. Struktur penulisan iklan juga ada langkah-langkah dan elemennya.

Jika anda mempunyai skil atau kepakaran dalam menulis iklan atau artikel, anda sangat mudah untuk mendapat job dari bisnes-bisnes tersebut.

Malahan, anda perlu mempunyai pengalaman dalam penulisan artikel untuk bisnes atau blog orang lain supaya dapat menghasilkan artikel yang mempunyai isi kandungan yang lebih menarik.

10. Servis design

Selain itu, idea bisnes ini sesuai untuk seseorang yang kreatif supaya dapat menghasilkan hasilan design yang berlainan dengan orang lain. Industri design amat luas, dari design kad perkahwinan, design banner dan sebagainya.

Secara umumnya, anda boleh mendapat kerja design dari pelbagai industri kerana pelbagai industri memerlukan kerja design untuk bisnes mereka.

Kerja design mengandungi logo, poster, post media sosial dan sebagainya. Contohnya, anda boleh memulakan kerja design ialah design kad perkahwinan atau banner majlis secara besar-besaran.

Sekiranya anda minat membina laman web tetapi tidak mahir dalam perekaan laman web, anda boleh menghubungi kami dan kami telah menyediakan servis perekaan laman web untuk pelanggan kami. Klik sini untuk mendapatkan maklumat dengan selanjutnya.

11. Servis gunting rambut

Untuk permulaan, anda tidak perlu buka kedai baru atau beli alatan mahal-mahal untuk buat servis gunting rambut. Anda boleh cuba buat servis gunting rambut di dalam rumah anda dengan memberikan servis gunting rambut sahaja. 

Biasanya, pelanggan akan datang ke kedai dan menghabiskan masa berpuluh minit menunggu gilirannya.

Sekiranya anda boleh menyediakan servis yang boleh datang ke rumah pelanggan dan memberi servis gunting rambut, pelanggan akan rujuk kepada servis yang memudahkan dan menjimatkan masa mereka

12. Servis pembersihan rumah

Pada zaman yang berteknologi canggih ini, banyak orang terlalu sibuk dalam kerja sendiri. Oleh itu, ada sesetengah orang tidak mampu upah orang gaji tetap untuk membersihkan rumah mereka.

Dengan ini, anda boleh membuat bisnes yang menyediakan servis pembersihan rumah kepada golongan yang mempunyai kerja sendiri.

Untuk orang yang mengalami masalah pembersihan rumah mereka, anda bolen menawarkan khidmat pembersihan rumah kepada golongan ini.

Anda boleh juga meminta pembayaran dengan mengikut jam, kerja yang dilakukan secara mingguan atau bulanan dengan kadar yang lebih rendah berbanding dengan mengupah orang dengan gaji yang tetap.

Aktiviti harian yang melibatkan dalam servis ini tidak memerlukan skil yang terlalu susah, hanya perlu mengetahui asas ilmu pembersihan rumah seperti pengemasan bilik, menyapu dan mop lantai, mencuci baju dan membuang habuk di dalam rumah.

13. Menjadi agen affiliate

Apa itu affiliate? Affiliate biasanya akan menggunakan link khas sendiri untuk promote produk orang lain supaya dapat menambahkan pendapatan sendiri. Yang amat pentingnya, ia tidak perlu sebarang kos dan percuma.

Kenapa affiliate boleh mendapat keuntungan yang tinggi melalui menyertai program affiliate? Anda boleh menyertai program affiliate Exabytes dengan percuma dan menang hadiah sekiranya anda memenuhi syarat-syarat program affiliate kami. Klik sini sertai sekarang!

Ia tidak memerlukan anda mengeluarkan sebarang kos untuk menyertai program affiliate dan membuat duit melalui mendapatkan komisen daripada jualan produk. 

Sebagai contoh, anda menjadi affiliate produk ABC. Sekiranya ada pelanggan telah klik link khas anda dan membeli produk, anda akan mendapat komisen daripada produk itu.

Sekiranya anda minat untuk menyertai program affiliate, kami Exabytes juga mempunyai program affiliate untuk anda sertai dan membuat duit bersama kami!

Untuk mengetahui maklumat tentang program affiliate Exabytes dengan selanjutnya, anda boleh melayari laman web kami sini.

14. Mengurus media sosial

Pada zaman sekarang, semua bisnes mesti ada media sosial. Biasanya, mereka akan membuat pemasaran melalui media sosial seperti membina jenama sendiri, berinteraksi dengan pengikut jenama kami dan membina audience bisnes mereka. 

Anda boleh tawarkan servis mengendalikan media sosial dengan harga yang lebih berpatutan berbanding dengan mereka upah agensi marketing.

Biasanya, hanya segelintir orang cekap dalam pemasaran melalui pengurusan media sosial.

Dengan itu, anda mempunyai kemungkinan yang tinggi untuk melakukan bisnes urusan media sosial ini dengan kelebihan mempunyai lebih banyak pengalaman dalam industri pemasaran. 

15. Servis buat website

Dalam zaman ini, semua orang akan mempunyai telefon pintar sendiri.

Oleh itu, terdapat banyak orang juga menggunakan telefon pintar untuk membeli barang atas talian. Pemuda juga akan berfikir tentang membuat bisnes atas talian untuk menjual produk mereka.

Akhirnya mereka akan cuba membina satu website untuk menjalankan bisnes penjualan produk sendiri. 

Anda boleh cuba menyediakan servis untuk membina website kepada orang yang ingin menggunakan website jual produk mereka. Biasanya, mereka akan memerlukan website yang kemas dan mesra dengan pengguna.

Dengan ini, kami juga menyediakan servis pembinaan website untuk anda, untuk mendapat maklumat dengan selanjutnya, anda boleh click sini.16. Pemandu peribadi

Jika anda berniat untuk memulakan bisnes pemandu peribadi, anda boleh mula daripada memandu mereka yang bekerja ke tempat kerja.

Anda boleh mulakan dengan menjadi sebagai pemandu Grab dan membuat persediaan serta latihan untuk memulakan bisnes tersebut supaya dapat memahami lebih banyak butir-butir tentang bienes pemandu peribadi. 

Sesetengah orang tidak selesa untuk Grab sebab mereka tidak kenal pemandu dan tidak suka naik kereta orang lain.

Sekiranya anda cuba untuk berkomunikasi dengan pelanggan yang naik kereta anda, biasanya mereka akan rasa anda mesra dengan mereka dan mereka akan sembang seperti kawan-kawan.

17. Servis doorgift

Anda boleh menghasilkan doorgift sendiri supaya orang lain tidak akan meniru produk anda untuk menjual semula melalui tangan mereka.

Doorgift ini bukan sahaja untuk majlis perkahwinan sahaja, malahan ia boleh menjadi hadiah untuk majlis hari jadi, majlis reunion dan sebagainya.

Biasanya, doorgift boleh dijadikan dalam bentuk kraf tangan, gula-gula dan sebagainya.

Sekiranya anda tidak ingin memulakan servis doorgift dengan mengeluarkan modal yang besar untuk memulakan perniagaan ini, anda juga boleh mengadakan kelas atau seminar untuk mengajarkan orang tentang penghasilan kraf tangan sendiri supaya dapat ekstra pendapatan melalui seminar-seminar dan sebagainya.

Akhir sekali, kalau anda dapat mengenalpasti masalah yang dihadapi oleh sesebuah golongan masyarakat atau keperluan pemasaran, anda boleh cuba fikir membuat sesuatu bisnes dengan menyelesaikan masalah mereka.

Ini juga merupakan peluang pemasaran sekiranya anda dapat berjaya memenuhi keperluan mereka serta memudahkan urusan mereka.

Akhir sekali, anda dijemput untuk sertai program affiliate kami untuk mendapat keuntungan tanpa kos. Sertai sekarang!

Semoga anda berjaya dalam kehidupan anda dan sila kongsi pengalaman anda di bawah supaya kami boleh saling belajar antara satu sama lain.

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mohd Fauzi Bin Muda
Mohd Fauzi Bin Muda
2 years ago

Alhamdulillah. Terima Kasih. Artikel yang bagus.