Bagaimana untuk Mendaftar Google My Business: Langkah Basic

0
1549

Mendaftar Google My Business: Langkah Basic

Kini, terdapat banyak pelanggan yang dapat dijangkau melalui internet, menjadikannya salah satu prioritas utama bagi pemilik perniagaan. Pada masa yang sama, terdapat pelbagai alat yang boleh digunakan untuk memaksimumkan prestasi internet dalam dunia perniagaan.

Salah satu alat yang anda boleh gunakan untuk memaksimumkan perniagaan atas talian anda adalah Google My Business (GMB). Sesetengah daripada anda mungkin sudah biasa dengan alat ini.

Google My Business mempunyai ciri-ciri yang berguna. Dengan ciri-ciri di dalamnya, anda boleh dengan mudah menarik pelanggan berpotensi melalui pelbagai maklumat perniagaan yang anda paparkan di sana.

Start your Google My Business Profile here.

Jadi, apa ciri-ciri Google My Business? Dan bagaimana ia memberi kesan kepada kemajuan perniagaan? Jangan risau, kami akan menjelaskan secara terperinci dan bermula dengan apa itu Google My Business?

Apa itu Google My Business?

Google My Business merupakan alat dari Google yang boleh digunakan untuk menguruskan penampilan perniagaan anda supaya ia muncul di laman carian Google dan juga di Google Maps.

Pernahkah anda membuka carian Google mengenai perniagaan dan dapat melihat maklumat terperinci mengenai perniagaan seperti alamat, peta, waktu operasi, laman web, dan lain-lain? 

Dengan Google My Business, anda boleh memaparkan maklumat terperinci mengenai perniagaan anda tersebut. Ia merupakan cara yang bagus untuk meningkatkan pengetahuan orang tentang perniagaan anda dan membantu pertumbuhan perniagaan.

Tujuan Google My Business adalah untuk memberitahu pelanggan berpotensi mengenai maklumat perniagaan anda apabila mereka mencari di enjin carian Google.

Selain maklumat seperti alamat, waktu operasi, dan peta, anda juga boleh mendapatkan ulasan terus dari pelanggan anda di Google My Business.

Ulasan ini akan memberi impak positif pada perniagaan anda kerana ia menarik perhatian pelanggan berpotensi untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perniagaan anda.

Manfaat Google My Business

Jika anda masih ragu untuk menggunakan Google My Business, lihatlah beberapa manfaat yang kami temui daripada alat ini.

1. Lebih Mudah untuk Mencari Perniagaan

Manfaat terbesar Google My Business adalah perniagaan anda akan lebih mudah dicari oleh pelanggan berpotensi. Apabila pelanggan mencari perniagaan anda di Google, maklumat seperti alamat, waktu operasi, kontak, dan laman web akan dipaparkan.

Pelanggan berpotensi juga dapat menggunakan Google Maps untuk menunjukkan jalan ke kedai anda. Manfaat Google My Business dapat meningkatkan SEO, kerana kemungkinan besar perniagaan anda akan muncul di halaman pertama hasil carian Google apabila pelanggan mencari perniagaan anda.

Selain itu, Google My Business mempunyai ciri-ciri analitik yang membantu anda menganalisis prestasi perniagaan dan melaksanakan strategi yang lebih sesuai pada masa akan datang.

Maklumat terperinci tentang perniagaan anda akan membuat pelanggan lebih yakin untuk datang ke lokasi perniagaan anda. Sebagai contoh, apabila pelanggan ingin datang ke restoran anda, mereka mungkin akan mencari nama restoran anda di Google dan melihat menu yang ditawarkan dengan harga yang dinyatakan.

Selain menunjukkan hidangan yang ditawarkan, hasil carian juga memaparkan maklumat seperti alamat dan waktu operasi. Maklumat terperinci ini memudahkan bakal pelanggan mengenali perniagaan anda dan membuat keputusan untuk datang ke restoran anda.

2. Kepercayaan Akan Bertambah

Google My Business mempunyai ciri ulasan yang boleh meningkatkan kepercayaan pelanggan terhadap perniagaan anda. Ulasan positif tentang perniagaan anda akan dengan mudah meningkatkan kepercayaan bakal pelanggan.

Apabila mereka melihat ulasan ini di Google, mereka akan mempunyai keyakinan untuk menggunakan perkhidmatan atau membeli produk anda.

Kajian oleh Think With Google menunjukkan bahawa kira-kira 88% pelanggan mempercayai ulasan dalam talian, yang sama dengan mengesyorkan perkhidmatan atau produk kepada orang yang berdekatan.

Oleh itu, semakin banyak ulasan positif yang anda dapatkan, semakin besar peluang anda untuk mendapatkan kepercayaan dan keuntungan yang tinggi pada masa depan.

Oleh itu, aktiviti perniagaan dalam talian mengesyorkan peningkatan ulasan positif sebagai salah satu cara untuk membina kesedaran jenama di laman web.

Cara Mendaftarkan Perniagaan di Google My Business

google my business profile landing page

Untuk mendaftarkan perniagaan anda di Google My Business, anda perlu mempunyai akaun Google. Anda boleh menggunakan akaun Google yang sedia ada atau membuat akaun baru.

Sign Up Google My Business HERE

Berikut adalah langkah-langkah untuk mendaftarkan perniagaan anda di Google My Business:

Langkah 1: Log masuk atau daftar masuk ke akaun Google anda.

Langkah 2: Selepas log masuk, lawati Google My Business dan klik butang biru “Urus Sekarang”.

Langkah 3: Masukkan nama perniagaan anda yang akan dipaparkan di halaman carian.

Langkah 4: Pilih kategori perniagaan anda, sebagai contoh kedai pakaian, dan klik Seterusnya.

Langkah 5: Masukkan alamat lengkap lokasi perniagaan anda. Alamat ini akan muncul di Google Maps, memudahkan pelanggan untuk mencari anda.

Langkah 6: Pilih Ya atau Tidak.

Langkah 7: Tambahkan maklumat hubungan perniagaan anda (pilihan). Anda boleh langkau langkah ini.

Langkah 8: Untuk mengurus akaun Google My Business anda sepenuhnya, anda perlu mengesahkan akaun tersebut. Proses pengesahan adalah mudah, hanya masukkan nama hubungan dan klik butang hantar. Periksa butiran dalam gambar di atas.

Selain dari menghantar kod unik melalui pejabat pos, terdapat beberapa kaedah pengesahan yang lain seperti telefon dan SMS, e-mel, rakaman video dan panggilan video langsung.

Namun, dalam keadaan tertentu, hanya satu kaedah pengesahan yang akan tersedia. Sebagai contoh, dalam demo ini hanya terdapat satu kaedah pengesahan yang boleh digunakan iaitu menghantar kod unik melalui pejabat pos.

Setelah anda menerima kod unik yang dihantar oleh Google melalui pejabat pos, tiba masanya untuk memasukkan kod pengesahan anda ke dalam akaun Google My Business. Memasukkan kod pengesahan Google My Business sangat mudah, ikuti langkah-langkah berikut:

Langkah 1: Log masuk ke akaun Google My Business anda.

Langkah 2: Pilih lokasi perniagaan yang ingin anda sahkan.

Langkah 3: Klik butang “Sahkan lokasi” dan cari butang “Sahkan sekarang”.

Langkah 4: Di ruang kod, masukkan kod pengesahan yang telah anda terima melalui surat dari Google.

Langkah 5: Klik “Hantar”.

Setelah proses pengesahan selesai, anda biasanya akan mengambil masa sehingga 3 hari bekerja untuk mengesahkan lokasi anda. Semasa menunggu proses pengesahan, anda boleh mengisi maklumat yang hilang.

Selepas pengesahan selesai, pastikan anda menambahkan Google My Business anda ke laman web anda. Jika anda memerlukan bantuan dalam menambahkan Peta Google ke laman web anda, anda boleh merujuk ke blog Exabytes Malaysia.

Kesimpulannya 

Itulah ringkasan tentang Google My Business atau yang lebih dikenali sebagai Google Bisnes Saya, beserta penjelasan mengenai cara mendaftar, manfaat dan bagaimana ia berfungsi.

Google My Business adalah alat percuma yang boleh digunakan untuk menguruskan perniagaan anda secara dalam talian. Dengan Google My Business, maklumat berkaitan dengan perniagaan anda seperti laman web, alamat, waktu operasi, dan lain-lain akan menjadi lebih mudah diakses oleh pelanggan yang berpotensi.

Lebih-lebih lagi, menambahkan laman web anda ke dalam alat ini juga dapat meningkatkan prestasi SEO tempatan dan memperoleh visibiliti laman web yang lebih tinggi di enjin carian. Dengan kata lain, Google My Business akan membantu meningkatkan visibiliti laman web anda.

Jika anda belum mempunyai laman web, jangan risau! Anda masih boleh mendaftar untuk Google My Business. Namun, jika anda belum mempunyai laman web, kami mengesyorkan agar anda membuatnya secepat mungkin.

Membuat laman web kini menjadi lebih mudah, dan terdapat banyak perkhidmatan pembinaan laman web profesional yang menawarkan perkhidmatan yang berpatutan dengan bajet anda.

Jadi, jangan ragu lagi. Mari kita cipta laman web anda sekarang.

Business web hosting plans dan SEO srategik

Related articles:

Eng Version: How to Set Up Google My Business

Kepentingan SEO Strategik untuk Website

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments