5 Perbezaan Penting Antara Proksi dan VPN yang Perlu Anda Ketahui Sekarang

0
834

perbezaan proksi dan VPN

Dalam artikel ini, kami akan membincang perbezaan antara proksi dan VPN, serta kelebihan dan kelemahan masing-masing. Banyak orang menganggap proxy dan VPN adalah yang sama kerana keduanya memiliki fungsi yang mirip.

Namun, sebenarnya keduanya berbeza. Berikut adalah perbezaan antara proksi dan VPN, serta kelebihan dan kelemahan masing-masing.

Apa itu Proksi?

Proksi adalah perantara yang bertindak sebagai pengantara untuk permintaan klien yang mencari sumber daya dari server lain. Dalam kata lain, proxy memungkinkan anda mengakses internet dengan alamat IP yang berbeza dari alamat IP perangkat anda.

Bagaimana Proxy Berfungsi dan Bagaimana Menggunakannya?

Seperti yang dijelaskan di atas, peranan server proksi adalah untuk menyembunyikan alamat IP anda. Misalnya, jika anda ingin mengakses laman web abc.com melalui server proxy, ketika anda memasukkan alamat laman web ke dalam laman web proxy (seperti proxysite.com), server proxy akan meneruskan permintaan ke server laman web. 

Jadi ketika proksi mengirimkan permintaan, ia akan menggantikan alamat IP anda dengan alamat IP lain. Oleh itu, laman web tidak mengetahui lokasi dan aktiviti internet anda yang sebenarnya.

Secara umum, proksi berfungsi sebagai “topeng” untuk aktiviti penyelarasan, seperti mengunjungi laman web tertentu. Ini membuat laman web beranggap bahawa anda adalah orang lain dengan alamat IP yang berbeza. 

Apa itu VPN? 

VPN adalah sesuatu yang memperpanjang jaringan peribadi di atas jaringan publik. Oleh kerana itu, VPN memungkinkan pengguna mengirim dan menerima data melalui jaringan yang dibagikan atau publik seolah-olah perangkat komputasi mereka terhubung langsung ke jaringan peribadi.  

Bagaimana VPN Berfungsi dan Bagaimana Menggunakannya?

Seterusnya, bagaimana cara VPN berfungsi? VPN adalah kaedah untuk melindungi sambungan yang mengenkripsi semua sambungan masuk ke rangkaian komputer anda ketika VPN diaktifkan.

Pada permulaannya, VPN akan menyembunyikan alamat IP anda dan mengarahkan lalu lintas koneksi melalui layanan VPN. Sebagai hasilnya, lokasi anda akan dikenalpasti dari lokasi VPN, bukan lokasi asli anda.

Dalam penggunaan VPN, aktiviti internet anda, laman web yang anda kunjungi, dan data yang anda hantar atau terima akan dirahsiakan dari pihak ketiga seperti ISP, kerajaan, atau lain-lain.

Oleh itu, anda tidak perlu lagi mengaktifkan proxy untuk setiap laman web tertentu yang ingin anda kunjungi.

Apakah Perbezaan Antara Proksi Dan VPN?

VPN vs Proxy

Berikut adalah penjelasan menyeluruh mengenai perbezaan antara proksi dan VPN yang boleh ditemui. Oleh itu, apabila anda ingin kekal anonim di internet yang anda gunakan, anda mempunyai beberapa pilihan seperti menggunakan proxy atau VPN.

Dan jika anda ingin benar-benar selamat, anda perlu tahu perbezaan antara kedua-duanya.

1. Anonimiti

Proksi: Pemilik server proxy mengetahui alamat IP sebenar anda dan boleh memantau lalu lintas di laman web bukan HTTPS, jadi anda tidak sepenuhnya anonim.

VPN: Pembekal perkhidmatan VPN boleh menyembunyikan sepenuhnya alamat IP sebenar anda, dan tiada sesiapa yang boleh mencuri maklumat peribadi anda atau memantau lalu lintas internet anda.

2. Privasi dan Keselamatan

Proksi: Tidak semua server proxy menggunakan sambungan SSL, jadi terdapat risiko serangan siber dan kemungkinan untuk dikesan.

VPN: VPN mengenkripsi semua maklumat, data, dan menyembunyikan alamat IP sebenar anda, jadi VPN boleh sepenuhnya melindungi privasi dan keselamatan anda.

3. Akses Internet

Proksi: Server proxy tidak dapat melanggar dinding api, oleh itu terdapat banyak pembatasan penggunaan server proksi.

VPN: Perkhidmatan VPN membolehkan anda mengakses semua laman web yang disekat di internet, sama ada disekat oleh kerajaan, ISP, atau tempat yang anda sambung ke internet.

4. Kelajuan Sambungan

Proksi: Berbeza dengan menggunakan server proxy, menghala trafik secara berterusan dari komputer anda ke server perantara boleh menyebabkan kelajuan internet anda lambat.

VPN: VPN dapat menyediakan kelajuan sambungan internet yang cepat, oleh itu sangat cepat untuk membantu meningkatkan pengalaman dalam talian anda.

5. Kestabilan

Proksi: Server proxy sering offline disebabkan oleh trafik pada server perantara.

VPN: Setelah data dienkripsi, VPN tidak akan terganggu secara langsung, jadi VPN adalah stabil.

6. Lokasi

Proksi: Server proxy tidak mempunyai fungsi geolokasi.

VPN: Perkhidmatan VPN menawarkan ratusan alamat server untuk anda pilih.

7. Peranti

Proksi: Proxy hanya tersedia dalam kes tertentu atau hanya berfungsi dengan pelayar web seperti Chrome, Firefox, Opera, dll.

VPN: Aplikasi VPN boleh berfungsi pada semua sistem, komputer, dan telefon pintar, seperti Windows, Android, iOS, Mac, dll.

Oleh itu, adakah anda tahu perbezaan antara proxy dan VPN? Sebenarnya, kedua-dua server melindungi privasi, cuma VPN mengenkripsi semua data, manakala proksi tidak.

Dengan demikian, anda boleh menggunakan VPN untuk perkara yang lebih sensitif yang memerlukan tahap privasi dan keselamatan yang tinggi.

Related articles:

How to Safeguard Your Online Data Security (Best Practices)

Maksimumkan Prestasi Website Anda Dengan Server Ini.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments