blog bahasa melayu - 10-cara-tingkatkan-trust-bakal-pelanggan

Bayangkan anda melawat kedai online yang baru, buat kali pertama.

Apa yang anda akan fikir dan jangka?

“Betul ke produk ni bagus?”

“Boleh percaya ke jenama ni, tak pernah dengar pun?”

Anda tak tahu apa-apa tentang jenama tersebut, kualiti produk yang dijual atau sama ada ia berjaya memenuhi kepuasan pelanggan.

Seperti kebanyakan pembeli, anda akan semak dahulu ulasan atau testimoni pelanggan terdahulu. Anda mahukan bukti bahawa produk itu benar-benar bagus atau sebaliknya.

Tapi, apa yang harus dilakukan jika kedai online anda masih baru?

Jualan pun belum ada, apatah lagi mahu mendapatkan review pengguna atau bukti sosial untuk mempengaruhi bakal pelanggan.

Bagaimana anda nak atasi situasi ini?

Macam mana anda nak yakinkan bakal pelanggan supaya beli produk anda?

Inil dilema setiap usahawan baru.

Berhenti bimbang.

Tak payah berkerut sangat dahi tu. Ada tips dan cara untuk anda buat bagi menyelesaikannya.

Cara yang saya bakal kongsikan ini sangat membantu untuk permulaan, khususnya dalam menyemai trust bakal pelanggan terhadap bisnes anda.

Dalam artikel ini, anda akan ketahui dan belajar 9 cara untuk tingkat trust bakal pelanggan di internet.

Cara 1 : Jadikan Diri Anda Sebahagian daripada Perniagaan

Sebagai pengguna, kita mudah mencurigai sesuatu jenama pada pandangan pertama.

Kita percaya matlamat paling utama penjualan setiap produk adalah untuk wang. Tetapi, kita akan lebih terbuka untuk belajar mempercayai orang lain.

Oleh itu, salah satu cara untuk memadam keraguan di kalangan pengguna adalah dengan memperlihatkan siapa anda yang sebenarnya.

Perkenalkan diri anda – individu di sebalik bisnes – kepada pelanggan.

Terutamanya jika ia akan menambah ketulenan dan kredibiliti produk anda sendiri. Perkara ini sangat penting apabila anda menjual produk yang dibuat sendiri.

Tempat terbaik untuk berbuat demikian adalah di ruangan About Us di website anda.

Selain produk yang dijual, fokus kepada diri anda juga sebagai pemilik perniagaan.

Anda wajib bercerita dan sentiasa promosikan produk, tapi sesekali selitkan kisah kehidupan anda.

Pemilik bisnes bukannya robot, pasti ada rutin harian dan babak menarik yang boleh dikongsikan.

Tindakan ini dapat memberi ruang kepada pelanggan untuk mengenali anda dengan lebih dekat. Ia juga berfungsi sebagai pencetus yang membina kepercayaan mereka terhadap bisnes anda.

Secara tak langsung, hubungan emosi antara pemilik bisnes dan pelanggan tercipta. Mereka berasa lebih terpengaruh untuk menyokong produk anda kerana dah kenal individu di belakang tabir.

Jadi, sekarang anda boleh paparkan wajah anda di website. Buang segala rasa rendah diri. Tapi, jangan lupa seimbangkan antara cerita personal dan jenama!

Cara 2 : Bina Hubungan Menerusi Konten

Konten yang bermakna ialah medium terhebat untuk berhubung dengan pengguna baru. Mereka langsung tak kenal siapa anda.

Dengan cara inilah, anda berpeluang memperkenalkan diri kepada mereka tanpa paksaan.

Penyediaan pemasaran konten secara berperingkat menunjukkan minat anda untuk melabur dalam bisnes, industri, dan permasalahan pelanggan.

Konten juga dapat membantu pengguna lebih familiar dengan jenama anda.

Lebih-lebih lagi jika anda kongsi cerita dan membina suara jenama anda dengan cara berbeza. Kedua-dua perkara ini akan menunjukkan personaliti di sebalik jenama anda.

Jadi, anda dapat buat audien rasa dah kenal anda secara rapat dan boleh percayakan anda dan jenama yang dibawa.

Cipta topik yang menimbulkan persoalan dan menggalakkan perbincangan.

Walaupun pengguna hanya meninggalkan komen ringkas, ini memberikan anda peluang yang berharga untuk berbicara dengan mereka secara one-to-one.

Dari situ, anda dah berjaya membina hubungan peribadi bersama bakal pelanggan hanya melalui skrin.

Seterusnya, ajak mereka review semula topik yang dibualkan dan cuba kekalkan momentum yang ada.

Konten pemasaran juga cara untuk tunjukkan kepakaran anda.

Apabila pengguna melihat anda sebagai pemilik kedai yang ada ilmu tentang setiap barangan, tentu mereka percaya kualiti setiap produk atau servis yang ditawarkan.

Syarikat tilam contohnya, boleh menggunakan blog untuk menunjukkan bahawa mereka tahu pelbagai teknik bagi mendapatkan tidur yang berkualiti.

Untuk mendapatkan kandungan pemasaran yang efektif, anda boleh menyediakan senarai konten yang berkualiti tinggi dan berbeza daripada syarikat pesaing.

Cara 3 : Tunjukkan Kepada Pelanggan Bahawa Keselamatan Mereka Adalah Keutamaan Anda

Sifat amanah tak boleh dipandang remeh dalam perniagaan. Ia permulaan penting bagi melakar kejayaan jenama anda.

Dan anda juga perlu pastikan keseluruhan sistem website selamat untuk dilayari.

Jenayah siber ialah isu besar yang melibatkan penggodam.

Maka, masuk akal apabila pelanggan akan lebih berwaspada untuk mendedahkan maklumat kad kredit.

Satu cara untuk mengatasi masalah ini adalah dengan menggunakan aplikasi peningkat keselamatan.

Ia bukan sahaja memberikan perlindungan, pelanggan juga akan tahu kerana ada paparan lencana keselamatan di kedai anda.

Menawarkan pelbagai pilihan pembayaran juga boleh membuat pengguna lebih selesa untuk membeli. Iyalah, rambut sama hitam tapi hati manusia lain-lain.

Sistem PayPal contohnya, ia bertindak sebagai gateway kewangan yang selamat untuk ramai pelanggan dan mempunyai lapisan perlindungan tambahan.

Satu kajian mendapati ada pelanggan percayakan bank utama mereka secara keseluruhan dan tak suka mendeposit wang ke PayPal.

Manakala 69% responden percaya servis PayPal lebih baik dalam melindungi data kewangan mereka.

Jika anda mampu memberikan pilihan pembayaran yang telus dan efektif, mereka akan menaruh kepercayaan terhadap bisnes anda.

Cara 4 : Ketengahkan Polisi Return & Refund Yang Baik

Katalah anda nampak suatu produk tapi belum pasti nak beli atau tak. Masih atas pagar.

Apa faktor yang boleh mendorong anda membuat bayaran dengan serta-merta? Jawapannya, polisi return & refund yang baik.

Dasar pulangan yang baik boleh menjadi tanda kualiti servis khidmat pelanggan.

Ia menunjukkan anda mengutamakan pengalaman pelanggan dan anda juga yakin dengan produk.

Pelanggan boleh memulangkan produk dan minta refund sekiranya mereka tak berpuas hati.

Polisi pemulangan segera dapat menurunkan risiko pelanggan yang sentiasa ragu-ragu ketika buat pembelian secara online.

Jika anda tawarkan return & refund percuma dalam tempoh 30 hari tanpa syarat, orang akan sanggup untuk membeli daripada anda.

Namun sekiranya anda tidak mampu untuk memberikan peluang ini kepada semua pelanggan, apa kata buka tawaran terhad kepada ahli program yang setia sahaja?

Polisi return & refund yang hebat masih tak mencukupi, anda juga perlu iklankannya di web:

  • Sediakan halaman khusus untuk polisi return & refund (juga boleh menjadi sebahagian page FAQ anda)
  • Wujudkan bahagian khas untuk kembali ke halaman produk anda
  • Paparkan lencana di web ecommerce untuk menonjolkan bahawa ada jaminan wang akan dikembalikan.
  • Letakkan link ke polisi return & refund di bahagian footer website anda.

Cara 5 : Pastikan Anda Sentiasa Bersedia untuk Sebarang Pertanyaan Pelanggan

Pelanggan yang berminat tetapi tidak pasti dengan brand anda, akan berusaha menghubungi anda melalui berbagai-bagai cara.

Sama ada mereka melalui borang pertanyaan di laman web,menghantar emel, atau mencari anda melalui media sosial.

Ini kerana mereka ingin tahu lebih lanjut sekiranya ada polisi return & refund, tarikh penghantaran atau apa sahaja yang berkaitan dengan produk.

Sangat penting untuk anda sentiasa menjawab segala pertanyaan dengan cepat.

Lagi satu, masa jawab tu kenalah jawab baik-baik.

Santun, hormat.

Elakkan ada salah faham sebab balas melalui teks ni, faham-faham sajalah. Kalau pelanggan baca salah nada, salah faham jadinya.

Sifir mudahnya, anda akan lebih yakin jenama yang respond dalam masa 2 minit dengan jawapan untuk segala kemusykilan anda, ataupun yang ambil masa seharian untuk menjawab dua tiga patah perkataan sahaja?

Anda tahu kan yang mana?

Sekarang ni, kepantasan tu sangat penting. Pelanggan akan gembira apabila soalan mereka mendapat perhatian dan maklum balas daripada pihak penjual.

Salah satu yang anda boleh buat, aktifkan medium live chat di web ecommerce anda.

Apabila pelanggan dapat respond yang cepat, mereka akan semakin tertarik untuk menjadi pelanggan anda.

Apabila ada live chat, mereka bebas bertanya soalan dan anda juga boleh berbual dan kenal bakal pelanggan.

Jadi, medium ini berguna untuk mengatasi sebarang masalah pelanggan.

Mereka boleh salurkan bantahan, komen dan sebagainya, terus kepada anda.

Dalam masa yang sama, mereka akan lebih yakin dengan bisnes anda dan ia petanda baik untuk bisnes anda yang masih hijau.

Live chat kini sudah seperti perkara utama dalam kejayaan khidmat pelanggan. Ia juga menjadi cara berkomunikasi kesukaan untuk ramai pelanggan.

92% responden berpuas hati semasa berinteraksi dengan penjual menerusi live chat sepanjang proses pembelian.

Manakala 53% responden lebih sukakan live chat untuk satu-satu jenama berbanding cara komunikasi lain.

Cara 6 : Menyediakan Maklumat Lengkap Produk

Lagi banyak yang pelanggan tahu pasal produk yang akan dibeli, lagi cepat mereka keluarkan duit tanpa banyak soal!

Spesifik – ini kunci untuk membantu pelanggan mendapat gambaran jelas tentang produk yang anda jual.

Contohnya, anda masukkan ciri-ciri ‘leather’ pada deskripsi produk tas tangan. Ia hanya akan pelanggan tertanya-tanya, leather jenis apa?

Lebih baik jika anda terus tuliskan ‘Vachetta leather’ di ruang deskripsi atau anda akan terpaksa jawab soalan yang sama daripada pelanggan yang nak tahu jenis kulitnya, berkali-kali.

Ini yang dimaksudkan dengan ciri spesifik. Maklumat ini sangat penting kepada pelanggan yang tahu keperluan dan produk yang nak dicari.

Anda boleh tambahkan maklumat berikut di ruangan penerangan produk:

  • Ukuran item
  • Berat item
  • Ramuan produk atau bahan pembuatan
  • Maklumat waranti
  • Ciri tersendiri produk

Contoh: Beg ini didatangkan dengan tali boleh laras

Sediakan gambar dan video yang membantu menonjolkan kualiti produk.

Selain itu, tunjukkan juga cara guna produk.

Ia membantu bakal pelanggan anda membayangkan fungsi dan kegunaan produk tersebut.

Lebih jelas mereka nampak, lagi cepat mereka akan percayakan bisnes anda dan mahu memilikinya.

Senang cakap, ciri-ciri istimewa produk anda akan hanya diketahui oleh orang ramai apabila anda sampaikan kepada mereka.

Anda sahaja yang tahu semua kelebihan produk anda, jadi beritahu pelanggan baik-baik dalam bentuk yang mudah difahami.

Cara 7 : Beri Hadiah (Sampel Percuma)

Nak cari pelanggan awal untuk mencuba produk anda memang mencabar.

Salah satu cara untuk sampaikan produk kepada pelanggan ialah memberi sampel atau hadiah.

Anda pernah dapat sampel percuma tak sebelum ini?

Sekarang, anda pula gunakan kaedah ini untuk bisnes anda. Menarik kan?

Sampel produk atau giveaways boleh menjana tarikan kepada bisnes anda dan membina keyakinan bakal pelanggan.

Tetapi, tawaran “cuba dulu sebelum membeli” tidak semestinya sesuai untuk semua jenis perniagaan.

Jika anda mengeluarkan produk yang anda mampu untuk memberi sampel dalam kuantiti sedikit (contohnya makanan), anda boleh gunakan cara ini.

Secara tak langsung, boleh cuba  dapatkan testimoni juga.

Akan datang, pelanggan tidak teragak-agak mengeluarkan duit untuk membeli produk anda kerana telah mencubanya sebelum itu.

Ada beberapa cara berlainan untuk sampaikan produk anda secara percuma dan bakal memberikan hasil sebenar. Antaranya:

+ Berikan sampel kepada satu sekumpulan bakal pelanggan. Anda boleh minta review mereka sebagai balasan.

Anda boleh menyimpan atau merekod pendapat dan testimoni mereka.

Paparkan di kedai online anda apabila sudah cukup meyakinkan untuk membina kredibiliti.

+ Hantar produk anda kepada influencers atau bloggers. Minta mereka promosikan produk anda menggunakan gaya mereka tersendiri.

Dah nama pun influencers kan, sudah pasti mesej itu akan sampai kepada penonton sasaran.

+ Edarkan sampel percuma di majlis atau acara tertentu untuk menarik minat orang terhadap produk anda.

Sekiranya mereka sukakan produk anda, mereka pasti mencari anda semula nanti secara online.

Selalu ingat yang sampel produk dan hadiah ialah cara terbaik untuk membina keyakinan orang ramai. Namun bagi memastikan usaha ini efektif, pastikan produk anda sampai ke tangan yang betul.

Barulah anda dapat pulangan yang berbaloi!

Cara 8 : Manfaatkan Halaman FAQ

Halaman FAQ yang baik akan membantu anda mencapai banyak perkara.

Pertama, ia dapat menjawab soalan pengguna yang berkaitan jenama dan produk anda.

Kedua, anda boleh tunjukkan kepakaran dengan menyediakan maklumat mengenai penggunaan produk dan menunjukkan dengan jelas cara anda mengemudi bisnes kepada pelanggan.

Halaman FAQ boleh merangkumi:

+ Maklumat tentang jenama yang tidak sesuai ditulis di “About Me” atau bahagian homepage.

+ Maklumat umum tentang produk yang penting untuk pelanggan.

Contohnya (Ya, produk kami organik, bebas-paraben dan bebas-soya).

+ Maklumat tentang pensijilan atau lesen yang dapat menaikkan kepercayaan pelanggan.

+ Segala jawapan untuk pertanyaan yang bakal pelanggan sering ajukan kepada anda. Atau mereka akan bertanyakan hal tersebut kepada pesaing anda.

Penting, pastikan halaman ini selalu dikemas kini.

Cara 9 : Baiki Perkara-Perkara Kecil yang Boleh Mengikis Kepercayaan Pelanggan           

Akhir sekali, jangan lupa untuk menilai semula kedai online anda daripada mana-mana capaian.

Melalui desktop, smartphone, tablet dan sebagainya untuk mengkaji paparan yang muncul di skrin.

Tanyakan kepada rakan sama ada mereka cukup yakin dan percaya web ecommerce tersebut untuk membeli belah.

Jika ya, mengapa? Jika tidak, selidik punca rasa tidak selesa itu datang.

Adakah page tidak mempunyai maklumat yang cukup mengenai bisnes anda ?

Ataupun info mengenai masa penghantaran tidak kelihatan cukup telus?

Geledah semula web ecommerce anda, cari kesalahan walaupun sekecil mungkin.

Kesalahan ejaan yang nyata atau kesilapan tatabahasa pun, betulkan sebab ia akan mengganggu pelanggan.

Walaupun anda bukan penulis, semak semua salinan copywriting dan kandungan melalui aplikasi ejaan dan pembetulan tatabahasa.

Sekiranya ada pautan, masukkan yang betul. Pautan yang salah akan buat web anda nampak cincai. Selain itu, kualiti grafik yang teruk menampakkan sisi tidak profesional dan murah.

Kesemua perkara ini kelihatan seperti kecil. Tetapi, ia boleh memberi kesan kepada pelanggan.

Sama ada mereka akan terus percaya dalam sekelip mata atau pangkah laman web anda dan cari kedai lain. Anda mahu yang mana?

Kesimpulan Tentang Cara Tingkatkan Trust Bakal Pelanggan Di Internet.

Setiap pemilik bisnes bermula dari bawah. Tiada jualan dan tiada bukti sosial untuk mempengaruhi orang ramai dan bakal pelanggan.

Menggunakan strategi yang tepat, suatu hari nanti anda akan berada di kedudukan yang lebih baik dan dapat memenangi hati pelanggan dengan lebih mudah.

Terus berusaha membina reputasi dan besarkan empayar bisnes anda.

Soalan saya, anda dah guna kaedah mana untuk dapatkan kepercayaan pelanggan?

Jika belum cuba, mahu mulakan dengan yang mana?

Jom kongsi di ruang komen.