5 Trend Perniagaan Tahun 2021

0
3584

trend perniagaan 2021

Tahun 2020 banyak menguji peniaga-peniaga sama ada perniagaan besar, sederhana mahupun kecil. Oleh itu, tahun 2021 akan menjadi tahun evolusi yang berterusan.

Untuk membantu anda semua membuat persiapan menjelang tahun 2021, berikut merupakan beberapa trend perniagaan dan perubahan bisnes yang perlu diperhatikan menjelang 2021.

Kerja jarak jauh akan menjadi perkara biasa

Bilangan peniaga kecil di Malaysia bertambah dari tahun ke tahun. Menurut statistik dari Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) lebih 39 ribu syarikat tempatan didaftar sejak Januari 2020.

Dan menurut tinjauan Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) yang dilakukan terhadap 1,175 responden, 81% responden selesa bekerja dari rumah.

Kerja jarak jauh boleh mencabar ketika datang ke kolaborasi dan komunikasi, tetapi majoriti pekerja jarak jauh menghargai fleksibiliti bekerja dari rumah.

Tambahan, kerja jarak jauh bermaksud kos overhead yang lebih sedikit.

Tanpa ruang pejabat untuk membayar, anda dapat mengumpulkan simpanan syarikat anda atau melabur semula wang ke perniagaan anda dengan menaik taraf perisian anda atau meningkatkan pemasaran digital anda.

Pendigitalan akan dipercepat

Banyak trend perniagaan yang mengubah bisnes ke platform digital tahun ini untuk mencari alternatif lain untuk mendapatkan pelanggan , tetapi standard perniagaan digital akan lebih tinggi pada tahun 2021.

Pelanggan bukan sahaja mengharapkan perniagaan mempunyai kehadiran dalam talian yang lebih besar pada tahun 2021, mereka juga mengharapkan pengalaman digital yang lancar. 

Pada 2021, pelanggan akan mengutamakan kemudahan yang disediakan perniagaan tersebut berbanding jenama. Jadi amat penting untuk mencipta pengalaman yang selesa untuk pelanggan anda pada tahun 2021.

 Antara perkara yang boleh anda lakukan untuk menambah baik pengalaman pelanggan anda:

 • Menyediakan aplikasi untuk pengorderan dan penghantaran tanpa sentuhan.
 • Menyediakan khidmat self-pickup di kedai atau di tepi jalan.
 • Buat laman web yang mesra mobile.
 • Menambah chatbot/livechat sebagai customer service di website anda.

 

Contoh penggunaan Tawk.to Live Chat di laman web Coolscarf

 

tawk.to ialah sebuah aplikasi live chat percuma yang membenarkan anda untuk mengawasi dan chat dengan pelawat website anda.

Kajian dari American Marketing Association menunjukkan live chat dapat meningkatkan jualan di website. Plan e-Commerce dari Exabytes turut membenarkan integrasi aplikasi live chat seperti tawk.to di laman e-Commerce anda

 • Bina platform e-Commerce untuk produk anda.

Exabytes menyediakan Plan e-Commerce Starter khas untuk peniaga yang baru mula menjinak dalam bidang pemasaran online.

Laman web e-Commerce dari Exabytes direka supaya mudah untuk anda gunakan walaupun anda tidak ada pengalaman dalam bidang IT.

Dengan bantuan dari Team Exabytes, laman web e-Commerce anda akan direka untuk kelihatan profesional.

Berikut merupakan antara laman e-Commerce yang telah dihasilkan oleh Team Exabytes.

Plan e-Commerce Starter dari Exabytes menyokong semua jenis bayaran online. Anda boleh mengintegrasikan payment gateway pilihan anda dalam laman e-Commerce anda.

Berikut merupakan beberapa payment gateway yang tersedia dalam laman e-Commerce dari Exabytes:

 • PayPal
 • iPay88
 • eGHL
 • senangPay
 • Razer Merchant Services (sebelum ini dikenali sebagai MOLPay)
 • MPay Internet Payment Gateway (MPG)
 • 2Checkout
 • Midtrans
 • revPay
 • Billplz
 • Boost
 • Maybank2u Pay
 • Enable Alipay

Empati itu emas

Selepas tekanan dan dugaan pada tahun 2020, pelanggan mencari lebih daripada sekadar produk dan perkhidmatan berkualiti dari perniagaan — mereka mencari belas kasihan dan empati.

Perniagann yang merangkumi nilai teras, amalan perniagaan, falsafah perkhidmatan pelanggan dan sokongan sosial kepada pelanggan mempunyai lebih banyak pembelian dari pelanggan.

Untuk menjalin hubungan dengan pelanggan, anda perlu menunjukkan rasa empati untuk memenuhi keprluan dan ketakutan pelanggan anda.

Untuk melaksanakannya, anda mungkin perlu menyesuaikan produk/perkhidmatan anda, mengkaji semula dasar perkhidmatan pelanggan anda atau menggunakan suara yang lebih penyayang dalam bahan pemasaran anda.

Tumpuan kewangan akan beralih dari pertumbuhan ke keuntungan

Apabila perniagaan sedang pulih dari kerugian pendapatan dan pemotongan anggaran pada tahun 2020, banyak pemilik perniagaan akan mengambil pendekatan yang lebih konservatif terhadap kewangan mereka pada tahun 2021.

Projek transformasi kewangan, dapat membantu mengurangkan kos dan memastikan aliran tunai tetap stabil.

Contohnya, mengautomasikan tugas pentadbiran, menyatukan sistem perisian, merundingkan semula kontrak vendor, atau perkhidmatan luar yang membosankan.

Dan banyak juga program bersubsidi atau geran dari kerajaan yang disediakan untuk membantu pemilik PKS mengharungi masa yang sukar ini.

Contohnya GKP 2.0 dan program CSR, #SamaSamaDigital dari Exabytes dan Ekuinas yang menyediakan subsidi bernial RM10,000 untuk PKS mendigitalkan perniagaan mereka.

Mengutamakan trend perniagaan kecil tempatan

Semenjak negara kita dilanda krisi ekonomi akibat covid-19, kesedaran rakyat Malaysia bertambah tinggi untuk menyokong perniagaan tempatan dan pertumbuhan ekonomi tempatan.

Sudah sedia maklum, ramai peniaga kecil persendirian, pengusaha kantin dan lain-lain lagi terjejas semenjak PKP bermula. Disebabkan ini, banyak pelanggan menukar keutamaan mereka.

Kini lebih ramai yang suka membeli dari peniaga kecil daripada syarikat besar untuk memupuk pertumbuhan ekonomi tempatan. 

Bagi pemilik perniagaan, memanfaatkan trend ini memerlukan pelaburan dalam pemasaran tempatan dan pertumbuhan masyarakat.

Bersiaplah sekarang, tidak kira bagaimana perniagaan anda berkembang pada tahun 2020, sangat penting untuk anda memulakan persiapan untuk tahun 2021.

Jangan takut untuk meminta pertolongan.

Sekiranya anda peniaga kecil yang memerlukan bantuan untuk memiliki platform digital anda sendiri, pertimbangkan #SamaSamaDigital.

Anda boleh upgrade perniagaan anda dengan kapital minima hasil bantuan subsidi dari kami. 

Relateda article: